Липсващите 60 млн. за магистрала "Хемус" са стигнали до един човек, твърдят от МВР. В предаването "Тази събота" зам.-директорът на ГДБОП обясни, че това лице не е свързано с политическа партия или строителна дейност и, че все още не е арестувано.

За схемата са използвани кухи фирми с капитал от 2 лева и на името на социално слаби и криминално проявени, твърдят от ГДБОП. Според разследващите "на върха на пирамидата" стои обикновен човек, който засега не е задържан.

„Нашето разследване стигна до тези фирми фантоми, които странно за нас са изтеглили тези суми в деня след тяхното постъпване и обединяването на всички тези суми в едно лице, което ние сме установили. Съвсем случайно лице, което е наето или му е поставено за задача да усвои тези средства и да пренесе тези пари", съобщи зам.-директорът на ГДБОП Любомир Николов.

Хората, които са изтеглили парите, са били задържани, разпитани са пред съдия и са освободени.

„Ние не сме изказвали такава теза, че тези пари са сложени в чували и сакове, може би това е предположение на участниците в пресконференцията вчера. Но вие може да предположите, че една сума например от 1,5 млн. не може да бъде пренасяна в джобове и най-вероятно се предполага, че са пренасяни в куфарчета, чували, сакове“, допълни Любомир Николов.

Заради следствена тайна името на банката, от която са изтеглени авансите, не се съобщава. Показания в полицията са дали банкови служители. 

„При тях са дошли лица, които са пожелали да изтеглят тази сума в кеш, включително и такива, които са дошли без предупреждение“, допълни Любомир Николов.

Предстои тепърва да се установи къде в момента се намират тези пари.

На този фон днес полицията и областните управи на Шумен и Търговище провериха участъка от автомагистрала „Хемус“, за който Бойко Рашков обяви, че е пропаднал.

„Основанието е тая дупка отзад, смятаме, че преди това тук е имало насип, имало е асфалтово покритие, имало е маркировка, имало е мантинели. За нас е странно защо изглежда така в момента“, заяви ст. комисар Мариан Михайлов, директор ОДМВР-Търговище.

Строителите на въпросната отсечка отхвърлиха твърденията.

„Няма срутване, няма свличане, съоръжението е здраво, не става въпрос за 600 метра, става въпрос за 46 метра осово“, обясни инж. Асен Тодоров.

И обясниха, че са разкопали насипа заради високи подпочвени води.

„Просто преценихме, че е по-добре в момента да откопаем насипа, да направим две дренажни ребра“, уточни инж. Тодоров.

Темата и днес коментира лидерът на ГЕРБ.

„Аз искам да ви благодаря, че днес дадохте една от лъжите на Рашков за автомагистрала „Хемус“, където си ремонтират работниците. Даже не е ин хаус процедурата, той и това не знаеше, където не са 600 метра, а 48 метра“, каза Бойко Борисов.

Укрепването на терена е за сметка на изпълнителя и ще продължи около 20 дни.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!