Жителите на Нови хан излязоха на протест заради зачестили по думите им инциденти след пренасочването на товарните камиони от магистрала „Тракия“ през селото. Те настояват за поставяне на легални полицаи, които да ограничават скоростта.

Местните жители затвориха пътя през селото с жива верига.

Трафикът на тежките камиони е пренасочен заради аварийно състояние на част от магистралата, която се нуждае от спешен ремонт.

От Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) заявиха за bTV, че пренасочването на пътя е от февруари и се налага само в петък и събота, когато движението е по-интензивно.

„Съоръжението е в много лошо състояние, знаете магистралата е на над 40 години и решихме, че е опасно оттам да преминава тежкия трафик. В празнични и предпразнични дни там минават по над 40 000 превозни средства за денонощие, няма обходен маршрут, който да поеме такъв трафик, затова не сме отбили цялото движение. Силно се надявам да изпълним сроковете и тежкото движение да се върне отново на магистралата в рамките до към 15 юни“, коментира Румен Сачански, директор на Областното пътно управление за София.

От Пътната агенция се надяват ремонтните дейности да приключат за 20 дни и в средата на юни движението да се извършва само по магистралата.