Правителството прие пакет от енергийни мерки за подпомагане на бизнеса заради скъпия ток. За първи път се предвижда компенсации да получат и битовите потребители на газ. 

Премиерът Кирил Петков отчете, че за битовите потребители на ток и парно важи наложеният мораториум върху цените. Хората обаче усещат по-високи сметки заради увеличенията от миналия юли. Очакванията на министър-председателят са да не се стига до рязко поскъпване след отпадането на мораториума.

За домакинствата на газ компенсациите ще се променят всеки месец. За декемри ще са 26,77 лв. за мегаватчас, а за януари 42,30 лв. Всеки месец се променя и цената на природния газ.

 

Снимка: btvnovinite.bg

Реакциите на бита

Сметката на семейството на Тихомир Илчев за декември се оказва два пъти по-висока от ноемврийската, въпреки че са ползвали по-малко газ заради топлото време. По негови изчисления и с компенсацията пак остава много за плащане:

„На мен ще ми се паднат около 40 лв. за миналия месец, при 200 лв. отгоре – сами смятайте дали тази компенсация е реална, това е просто подигравка. Ще се наложи да теглим кредит, а той как ще се плаща, просто не знам“.

Компенсациите за декември и януари ще дойдат с фактурата в началото на февруари.

Снимка: btvnovinite.bg

„Всички потребители няма да има нужда  да обикалят министерства, ведомства, каквото и да е. Компенсациите ще бъдат начислени във фактурите, които са за месец януари, като ще бъде посочено компенсацията по стойност за декември и януари“, обясни енергийният министър Александър Николов.

Реакциите на бизнеса

За фирмите, потребяващи ток, се оказа че декемврийските сметки са без никакво подпомагане, засега.

Адриана отваря фризьорския си салон по време на пандемията. Сметката ѝ за ток за декември е истинско изпитание, въпреки че избрала доставчик и не плаща най-скъпия ток: „Повече от 600 лв. не съм платила, а сега дойде сметка от 1534 лв. За сметка от 900 лв. облекчението ми беше 180 лв.“

Снимка: btvnovinite.bg

Премиерът Кирил Петков обяви, че след днешното решение Адриана и всички бизнеси с високи сметки – ще получат компенсациите за декември и януари накуп през февруари.

„За бизнеса компенсациите са 110 лв. за ноември, 130 лв. за декември и до 250 лв. за януари, в зависимост от пазарните цени. Помощите за декември месец ще бъдат отпуснати пред февруари“, обясни министър-председателят.

Компенсациите и за бизнеса, и за бита трябва да бъдат одобрени и от Еврокомисията. От правителството не очакват това да се забави.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!