Нови екопротести в защита на Национален парк Пирин се проведоха днес в София и Пловдив.  

Причината – решението на Министерството на околната среда (МОСВ) планът за управление на Националния парк да мине без екологична оценка.

След намесата на президента Румен Радев стана ясно, че министерството ще направи крачка назад и министърът на екологията Ирина Костова отмени решението си за Пирин.

Снимка: Ладислав Цветков

Въпреки това в София и Пловдив десетки се събраха срещу решението плана за управление на Националния парк да се работи без екологична оценка.

В София шествието тръгна от екоминистерството и стигна до президенството. Министърът на екологията обясни на протестиращите защо е взела решението, което ги изкара на улицата, и защо го е отменила след това.

Снимка: Ладислав Цветков

Спазване на сроковете – така от екоминистерството обясниха решението да се продължи работата по плана за управление на Национален парк Пирин без екологична оценка.

„След внасяне на окончателен вариант за проектоплан, след провеждане на обществени обсъждания, отразяване на бележките от тях, след което се внася искане за извършване на такава екологична оценка. Срокът е 30 дневен”, каза Мариела Начева, зам.-министър на околната среда и водите.

Общественият отзвук предизвика реакцията на президента. Във „Фейсбук” Радев написа, че решението на екоминистерството да не се прави екологична оценка е прибързано. Малко по-късно, отново чрез интернет стана ясно, че все пак екологична оценка ще се прави.

Природозащитните организации определиха всичко това като шикалкавене.

Снимка: Ладислав Цветков

 „Законът изисква много ясно разработването на плана за управление и екологичната оценка да вървят ръка за ръка, за да може да се види какво е допустимо, какви ще са ефектите и да не се правят корекции по-сетне. Така разписан планът дава възможност на общината да издава разрешителни за строеж, да издава ПУП в какъвто обем желае, тоест колкото иска лифтове. Даден й е празен лист”, смята Любомир Костадинов от „Фонд за дивата природа”.

От фирмата концесионер на скицентър Банско не смятат така.

„Министърката каза, че парк Пирин като планина не се нуждае от екологичен проект, защото всъщност няма инвестиционно намерение от нашата фирма или от който и да е”, коментира Иван Обрейков, маркетинг директор на фирмата концесионер.

От екоминистерството подчертаха няколко пъти, черешението на министъра е публикувано преди почивните дни случайно и не са имали за цел да попречат на обжалването в 3-дневен срок.

Снимка: Райна Зайкова

В Пловдив на протест в защита на Пирин излязоха десетки. Те се събраха в центъра на града - на площада пред общината. Те ще тръгнат на шествие по главната улица на града.