Българската агенция по безопасност на храните  констатира четири нови огнища на aфриканска чума по свинете.

Положителните резултати от пробите са потвърдени днес от Националната референтна лаборатория в Националния диагностичен научноизследователски ветеринарномедицински институт в София, информират от агенцията. Едно от тях е индустриална ферма в с. Брестак, Вълчи дол, Варна. В засегнатия свинекомплекс се отглеждат 39 656 свине.

Засегнатата индустриална ферма е една от най-големите във Варненска област. Има един и същ собственик с комплекса в шуменското село Никола Козлево, където преди дни също беше регистрирана африканска чума.

Пробите са изследвани като пасивен надзор въз основа на огнището в "Тетрахиб" АД, с. Никола Козлево, Шумен. При откриването на огнището стана ясно, че дейност на обекта е угояване на свине.

БАБХ извършва проследяване на движението на животните от и към засегнатия животновъден обект за най-малко 35 дни, предхождащи датата на потвърждаване на заболяването на прасетата.

"Всички прасета бяха доста стриктно изтребени навсякъде около големите свинекомплекси, именно поради причината да не влезе заразата в тези комплекси. Въпреки всичко е успяла да влезе по някакъв начин. Евентуално от транспорт или от някой от служителите е вкарал заразата вътре, но така или иначе заразата е налице", заяви Стоян Пасев, областен управител.

Част от свинете в Никола Козлево са пристигнали от обекта в с. Брестак, което наложи да бъде забранено движението на животни от свинекомплекса и вземането на проби за африканската чума.

Определена е трикилометрова предпазна зона около огнището, в която влизат селата Брестак и Генерал Киселово, общ. Вълчи дол, обл. Варна. Определена е и десеткилометрова наблюдавана зона.

Ново огнище е регистрирано в обект за отглеждане на източнобалкански свине в с. Веселиново, Шуменско. В обекта се отглеждат 125 прасета. Землищата на две села Веселиново и Александрово в община Смядово, обл. Шумен попадат в предпазната зона с радиус 3 км.

Друго огнище е констатирано във фамилна ферма тип "А" с. Гергини, Габровско. Там се отглеждат 29 прасета. 

От вируса е засегнато и лично стопанство тип "заден двор" в с. Боров дол, Сливенско. Огнището е потвърдено в резултат на подаден сигнал в ОДБХ Сливен за заболели два броя свине. Определени са 3 км предпазна зона, около огнището и 10 км наблюдавана зона.

Предстои умъртвяване по хуманен начин и обезвреждане на всички заразени и контактни свине в засегнатите обекти, при спазване на нормативните изисквания, се посочва в съобщението от БАБХ.

Използвани са материали на БТА