Африканската чума по свинете засегна най-големия промишлен свинекомплекс в Шуменско. Заразата вече е официално потвърдена, като предстои умъртвяването на повече от 24 хиляди прасета.

Агенцията по безопасност на храните разследва как заразата е стигнала до индустриалната ферма в село Никола Козлево. Финансовите загуби в свинекомплекса се изчисляват на около 10 милиона лева.

Достъпът до свинекомплекса в Никола Козлево вече е ограничен, като пътят се охранява от екипи на полицията. Заболяването е констатирано и официално обявено след взети проби изследвани в референта лаборатория.

Снимка: btvnovinite.bg

Служителите в свинекомплекса казват, че проникването на заразата е мистерия, тъй като там са били взети строги мерки.

Ситуацията предизвика спешно заседание на областната епизоотична комисия. Решението ѝ е всички 24 500 прасета трябва да бъдат хуманно умъртвени.

Снимка: btvnovinite.bg

„За съжаление, не можем да приложим някакви мерки, да отделим заразените от болните прасета, защото просто инфекцията така е проникнала в обекта, че не позволява това да се направи”, заяви проф. Паскал Желязков, директор БАБХ.

Снимка: btvnovinite.bg

„Не бих си позволил да коментирам каквото и да било по отношение на това как е проникнала болестта. Ще обследваме, ще разговаряме с тяхна помощ, с допълнителни консултанти привличаме, за да опитаме да разберем”, казва представителят на стопанството Цветан Илиев.

По първоначална информация финансовите загуби в този обект се изчисляват на около 10 милиона лева.

Вече е обособена 3-километрова предпазна зона около свинефермата в Никола  Козлево. Още през лятото домашните прасета тук бяха умъртвени, а в област Шумен под наблюдение и със засилени мерки остават още 5 индустриални свинекомплекса.