Нови 227 случая на „Омикрон“  в 11 области у нас бяха потвърдени в центъра по заразни и паразитни болести. Отново случаите са най-много в столицата - там 75 на сто от секвенираните проби са именно с „Омикрон“, при среден процент малко над 40 за страната.

На този фон напливът от малки и възрастни пациенти пред кабинетите на личните лекари расте. Впечатленията на д-р Елка Горанова са, че болните деца и възрастни от COVID-19 се увеличават.

„Около 20 пациенти се записват по график на ден, още 30 преглеждам извънредно и още 20 са по телефона“, каза д-р Елка Горанова, семеен лекар и педиатър в ДКЦ "Света София" – Люлин.

Основните оплаквания са температура, болки в гърлото, отпадналост, гадене, при някои дори диария.

"Чувстваме се като опълченците, само дето Радецки не идва. работим по 12-15-18 часа, цял ден“, заяви д-р Гергана Николова, общопрактикуващ лекар и член на БЛС.

А лечението е съобразно симптомите - започва се противовирусни препарати, антиагреганти, витамини, общоукрепващи.

„Медицината не е математика, при нас 2 и 2 не е 4, така че не би трябвало да се работи по схема“, коментира д-р Николова.

Областната управа в София предложи полиция да проверява придружителите на COVID болните в приемните на болницата. Целта- да се хванат контактните и тези със скрита заболеваемост.

„Вие идвате с роднина, влизате в приемната, идвате с болен и го оставяте защото е болен, вие сте контактно лице“, обясни областният управител на София Иван Кючуков.

В петък предстои предложението да бъде обсъдено и да се вземе решение как ще се издирват контактните

Ситуацията с леглата в София е спокойна, казаха от здравната инспекция.

„В момента леглата са увеличени и интензивните, и за наусложнени случаи, над 2000 са леглата“, съобщи д-р Данчо Пенчев, директор на РЗИ-София.

„Ние знаете, че сме на най-ниското ниво в ЕС по ваксинация, въпреки че има ускоряване на процеса. Използваме тази математическа прогноза да имаме представа какво ще се случи следващите дни“, каза министърът на здравеопазването проф. Асена Сербезова.

Тя напомни, че освен заетостта на интензивните легла, се наблюдава много отблизо и заболеваемостта.