Новите 128 случая на COVID-19 са открити сред малко над 3000 проби, изследвани вчера. Във вчерашния ден излекуваните са 46, починал е един. Настанените в болница са 390, 16 са в интензивни отделения.

Ситуацията с капацитета на болниците за лечение на COVID -19 е динамична, тъй като всеки ден има нови болни, но има и нови излекувани, които като се изпишат се освобождават легла.

bTV поиска справка от столичната регионална здравна инспекция. Данните показват, че за столицата леглата за лечение на коронавирус в столицата са общо 311, а хоспитализираните към днешна дата пациенти с болестта.

В Сливен новите случаи са 8. Държавните болници там са запълнили леглата и призовават частните също да приемат пациенти с коронавирус.

„Доколкото имам информация и инфекциозното отделение в МБАЛ „Иван Селимински“ е със запълнена леглова база, както и нашето отделение във Военна болница“, коментира директорът на ВМА-Сливен – полк. д-р Илиян Комитов.

В Смолян само за вчера новите случаи са 21. Две болници лекуват пациентите с COVID-19. В инфекциозното отделение на областната има 20 легла, 15 вече са заети. От болницата в града съобщиха, че имат план, съгласуван с РЗИ, за увеличаване на капацитета си, ако се наложи, но към този момент имат достатъчно легла.

В болница в момента с COVID-19 са 390 души, което е 3 пъти повече спрямо 2 юни. Но пък спрямо 9 май броят им е същият. Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев твърди, че засега няма населено място у нас, което да не може да осигури лечение.

Междувременно екип на bTV влезе в ресторанта във Варна, където след парти 7 души и още 6 контактни с тях са с коронавируса.

„Ние искахме да ги разделим на повече, но казаха – ние сме семейство. По 6 човека бяха на маса, на 4 маси. Терасата е много голяма, само те бяха на нея и разстоянието от масите беше много голямо – повече от 3-4 метра“, коментира Мирослав Савов, който е собственик на ресторанта.

От здравната инспекция предполагат, че източникът е мъж от София – гост на партито, който в същия ден е имал симптоми, а дни по-късно тестът потвърждава диагнозата.

Присъстващите на забавата, както и техни контактни – общо над 60 човека, са под карантина. Пробите на персонала на ресторанта са отрицателни.