Южното ни Черноморие - чисто от COVID-19, но и празно от туристи. По-малко от 1% от местното население и сезонните работници са се срещали с вируса, показва мащабно изследване в района.

Изследването е обхванало 2300 души, като половината от тях са хора, заети в туризма – хотелиери, ресторантьори, сервитьори. Другите са местни жители - сред тях такива на първа линия в битката с инфекцията. Едва 0,9% от изследваните са се срещали с коронавируса.

Успоредно с това изследване е извършен и анализ на морската вода. Резултатът – водата за къпане по цялото крайбрежие на юг е чиста.

На този фон обаче от месец май насам 9 от всеки 10 полета на морските летища са анулирани, а хотелите в големите ни курорти все още са празни. Чуждите туристи се броят на пръсти. Отменените полети са от държавите с най-големи ограничения, които обаче са и най-големите ни туристически пазари – Русия, Великобритания, Германия.

След задължителното измерване на температурата на входа и персоналът, и туристите в един от хотелите минават през стелка с дезинфектант. Ресторантът е на самообслужване. Въпреки драконовските мерки за безопасност, туристите са малко.

За да покажат, че по Южното Черноморие е безопасно да се летува, шест черноморски общини се включват в мащабното изследване. Държавният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев определи резултатите като „прекрасни“.

„Показват изключително ниска циркулация на вируса и изключително нисък риск за хората, пребиваващи на това място през следващите седмици и месеци“, коментира той.

„Или както се шегуваме - вероятността да участва някой в пътнотранспортно произшествие по Южното Черноморие е по-висок, отколкото да се разболее от коронавирус", каза доц. Цветан Велинов, декан на Медицинския факултет в Бургас.

Причината, според местната власт, са строгите мерки и дисциплина. 

„В Бургас мерките в сравнение със страната бяха малко по-високи, бяхме много по-взискателни. Затова бяхме критикувани - с основание или без“, заяви кметът на Бургас Димитър Николов.

„Българското Черноморие е различно от вътрешността на страната. Също така виждате, че морската вода е чиста. От всички 88 проби, които са направени, РЗИ казва, че съответстват на отлично качество на водата“, коментира министърът на туризма Николина Ангелкова.

Липсата на резервации е свалила цените - някъде до 30-35%. Първият чартър с туристи се очаква утре. 

Докладът с резултатите от изследването ще бъде преведен на четири езика и изпратен до чуждите посолства у нас, както и до нашите в чужбина. Така с научни факти браншът разчита да доведе туристи.