Новата власт пое управлението на страната. На официална церемония президентът представи служебния кабинет "Янев". 

Второто служебно правителство, назначено в мандата на президента Румен Радев, пое управлението от третия кабинет на Бойко Борисов. Кабинетът на генерал Стефан Янев се заема с COVID кризата, ревизията и изборите, стана ясно на церемонията при държавния глава.

Досегашният премиер предаде властта с думите: "На ваше разположение сме, ако ви трябваме."

При официалното представяне на служебните министри президентът очерта основните задачи пред правителството - да гарантира нормалното функциониране на държавата, да проведе честни избори, обявявайки война на купения вот, да разкрие истината за предишното управление, доколкото е възможно в рамките на 2 месеца.

Снимка: Ладислав Цветков

Новите министри, според президента, освен това ще трябва да въведат ред в плана за ваксинациите и да доразвият плана за възстановяване, с който кандидатстваме пред Европейската комисия.

Служебният кабинет си избра за мото - почтеност, прозрачност и професионализъм.

Служебното правителство беше представено от президента Румен Радев.

„Макар и служебен, кабинетът, който назначавам днес, има амбицията да бъде кабинет на демократичното единодействие. Той доказва, че е възможно демократи от различни цветове да надмогнат овехтели разделения и червените линии помежду си", заяви Румен Радев.

Снимка: Ладислав Цветков

Според държавния глава, въпреки че 45-тото Народно събрание не излъчи редовно правителство, то е възродило парламентаризма.

"Възроди се духът на парламентаризма и на свободното слово, пропука се омертата, на която се крепи компрометираният управленски модел."

Според президента новото правителството трябва да се справя без актуализиран бюджет и да преодолява проблеми в пандемията и с ваксинацията.

"И най-важното – да направи първата крачка към укрепването на държавността, да даде увереност на българите, че страната може да се управлява почтено, прозрачно и отговорно."

Радев напомни възможностите в плана за възстановяване, който да представим на Европейската комисия и 5-те приоритетни проекта на президентството, свързани с образованието, здравеопазването и медицинска помощ по въздуха.

„Искам да ви поздравя за куража да поемете отговорност в тази изключително сложна обстановка. Вярвам и в подкрепата на българското общество, което доказа, че не иска да живее по старому.

В тази ситуация управлението на страната изисква лидерство, професионализъм и отдаденост. Затова и моят избор се падна на хората пред вас“, каза държавният глава.