Национално представителните организации на хора с увреждания не са съгласни с новата концепция за реформа на реформиране на експертизата на работоспособността.

Тя беше внесена в парламента от социалния министър на 31 октомври. Според нея ще има две комисии – едната ще е здравна и ще определя увреждането, а другата ще е към НОИ и ще оценява работоспособността на всеки болен. Така ще се решава кой да получи инвалидна пенсия и кой да бъде насочен да си търси подходяща работа. Решенията на комисиите към НОИ ще важат до пет години. Целта на предложенията е да се засили контролът над отпусканите инвалидни пенсии.

Отдавна чакаме реформата в ТЕЛК, но никога не сме се съгласявали на това, което е предложено – разделяне на експертизата на две комисии, коментира в предаването „Тази сутрин“ по bTV Адриана Стоименова – Стефанова, която е представител на такава организация. Нашето предложение е създаването на мултидисциплинарна комисия, която да оценява био-психо-социален модел на едно лице, посочи тя.

Снимка: bTV

Внесената в Народното събрание концепция не отчита нашето предложение, посочи друг представител на организациите – Веска Събева. Тя добави, че са в контакт с Обединени патриоти и са поискали среща и с другите парламентарно представени групи, „за да можем да обясним. Защото това е много сложна материя. Промяната в ТЕЛК ще засегне всички хора, не само тези в работоспособна възраст, ще засегне и децата, и хората в следпенсионна възраст“, посочи тя.

В срещи със социалния министър и вицепремиера Валери Симеонов ни казаха, че е възможно за работещите хора напълно или процентно да отпадне пенсията, посочи Стоименова – Стефанова. Ние сме против оценка на работоспособността по документи в НОИ, добави тя. Настояваме да има контрол, предложили сме представител на НОИ да влезе в тези комплексни комисии, да се въведе електронното здравно досие, което да проследява дали едно лице се лекува, как, къде, за да може да има прозрачност при установяване на неговата намалена функционалност.

Не отричаме, че има фалшиви ТЕЛК-ове, но цифрата, която се носи в публичното пространство, е абсолютно невярна, посочи Събева. В неофициални разговори ни казаха, че са около 5% тези, които са с неправомерно издадени ТЕЛК-ове. Не виждам как от 5% ще се съберат 1,6 млрд.

Снимка: bTV

Ако се прави някаква реформа, да се направи такава, че и хората с увреждания, които неправилно търпят санкции и обиди за това, че са фалшиви, да могат да излязат на светло и да бъдат спокойни, че могат да си намерят и работа, призова тя.

Пенсията, която получават хората с увреждания, е относно поддържане на техния здравен статус – за нужната подкрепа, за да стигат до работното си място, за нужната рехабилитация, обясни Стоименова – Стефанова. Тя посочи и че работещите хора с увреждания работят по националните програми за насърчаване на заетостта, където заплатите са минимални. Отделно в малките населени места намирането на работа на такива хора е изключително трудно. Отново по неофициални данни на НОИ пенсията за хора с увреждания е средно около 200 лв.

Събева посочи, че „социалната система не е достатъчно готова, не е разработена така, че да поеме това, което ще отпадне като пенсия“.

Вижте целия разговор във видеото, както и притесненията на един работещ човек с увреждане:

По неофициални данни между 5 и 10% от всички хора с увреждания работят. С готвените промени обаче дори те ще бъдат ощетени. Ако реформата стане факт хората с увреждания са готови да протестират.