Малкият брой членове може да блокира работата на новата антикорупционна комисия - за това предупреждават експерти. Освен това има опасност новият разследващ орган да се политизира.

В момента комисията се състои от петима членове, а новата - от трима. И това е първият проблем, според експертите.

„Силно ограниченият брой на комисията и невъзможността те да работят нормално, ако членовете спаднат от трима на двама по някакви обективни обстоятелства - болест, командировка, личен ангажимент – това са само част от проблемите, които биха възникнали“, обяснява доц. Наталия Киселова, преподавател в СУ.

Сега инспекторите ще се избират от две трети от парламента, което по думите на юристи е проблем и води до политизиране на комисията, защото от право са лишени държавният глава и опозицията.

„И ще дам много прост пример - от представителство в този орган са лишени опозиционните сили и президента, тоест много лесно той може да стане политически инструмент, а неговата основна задача е да се занимава с борба с корупцията по високите етажи на властта“, обяснява и д-р Иван Брегов от ИПИ.

Основната задача на променената комисия ще е да разследва корупцията по високите етажи на властта. Но не е изяснено как инспекторите ще сътрудничат с прокурора, който ръководи разследването.

„Стремежът да се избяга от прокуратурата не може да бъде избегнат по една причина, тъй като прокуратурата ръководи разследването“, пояснява доц. Киселова.

Според експертите, има възможност да се наложи вето на новия закон, както и да стигне до Конституционния съд.