От Министерството на туризма се зарекоха да сложат край на уличната търговия в Слънчев бряг. От това лято най-големият ни морски курорт ще е с променена визия.

На централната алея в Слънчев бряг, както и в останалата част на курорта, ще бъдат поставени нови павилиони, в които ще бъде преместена цялата търговска дейност.

Досега комплексът беше окупиран от стотици бараки, в които се продаваха стоки със съмнително качество.

Идеята на министерството е да бъдат поощрявани търговците, които предлагат български продукти и сувенири  и това да вдигне качеството на туризма.

Част от бранша обаче настоява, вместо да бъдат подменяни, павилионите да бъдат изцяло премахнати. 

Снимка: btvnovinite.bg

Миналото лято започна сьс зрелищна акция по премахване на павилиони и продължи със събарянето на няколко заведения край плажа.

Сега ще бъдат поставени нови и еднакви на вид. Предвидени са 20 места за павилиони, които наемателите сами ще трябва да построят.

„Ще бъдат забранени изцяло щендерите, които да се разхождат по тротоарите от единия до другия край – нещо, на което абсолютно всички сме свидетели, за което контролът ще бъде изключително завишен”, посочи министърът на туризма Николина Ангелкова.

„Всяко едно място е съобразено с широчината на тротоарите, съответната проходимост и не на последно място – с туристопотока”, заяви изпълнителният директор на „Слънчев бряг” АД Златко Димитров. 

Павилионите ще направят курорта по-красив и няма да пречат на туристите да гледат морето, мотивираха се от министерството. Част от бранша е против.

„Всякакъв вид така наречени бараки или павилиончета нямат място в комплекса”, коментира Веселин Налбантов, зам.- председател на БХРА.

„Тези хора печелят сериозни пари, защото отдаването на една такава барака е между 20 и 30 000 лева, които наистина надали влизат в националния бюджет”, заяви Георги Николчев – съветник на вицепремиера с ресор „Туризъм”. 

Подготвено е и предложение до Министерски съвет в Слънчев бряг да няма други павилиони освен водни атракциони.

Ако промените в Закона за туризма, предлагани от министерството, бъдат приети, такава ще е визията на всички национални курорти.