Нова възможност за пациентите - всички общопрактикуващи лекари и специалисти в извънболничната помощ вече ще могат да осъществяват електронни прегледи и да издават амбулаторни листи в електронен формат. 

Тази функционалност е разработена от "Информационно обслужване" и дава възможност за пълно електронно документиране и съхранение на всички извършени медицински прегледи.

Тя се прибавя към настоящото портфолио на електронното здравеопазване - е-рецепта, е-направление и е-имунизация.

По този начин пациентите и оторизираните здравни лица ще имат пълна проследимост и история на заболяванията, диагнозите, назначените терапии, изследванията, изписаните лекарства и др. 

Е-прегледът ще може да се заплащат чрез Националната здравноосигурителна каса. 

„Разработеният модул за е-прегледи е следващата ключова стъпка от пътната карта за реализирането на НЗИС и е от особено значение за електронното здравеопазване в България“, каза изпълнителният директор на „Информационно обслужване“ АД Ивайло Филипов. 

Той сподели, че чрез новата функционалност всеки лекуващ лекар ще може да проследи пълната история на дадено заболяване, без да се налага пациентите да разнасят със себе си папки с хартиени изследвания, епикризи и амбулаторни листи.