Над 1000 нарушители са засекли камерите, които следят за шофиране в бус лентите в София само за 24 часа работа.

Любителски клип показва как само за 3 минути закона нарушават цели 19 автомобила. С новата система от 40 камери шофирането в бус лентата освен едно от най-честите, ще стане и едно от най-санкционираните нарушения в столицата.

„Шансът да бъде пропуснат от системата е минимален. Никой не може да изтрие този запис, така че рано или късно санкцията ще бъде наложена” , категоричен е Димитър Петров, директор на дирекция „Управление и анализ на трафика".

Снимка: btvnovinite.bg
Камерите вече са разположени на основните булеварди и са съобразни с концентрацията на нарушения. Обикновено това са последните няколкостотин метра преди кръстовище, където когато се е образувала колона, шофьорите си позволяват да ползват бус лентата.

За всеки нарушител се съставя специално досие.

„В досието попада номера на автомобила, GPS-координатите къде е заснет автомобила, часът и датата на самото нарушение. Ние го обработваме, пращаме го на колегите от КАТ, където съответно там го глобяват.”, разказва Здравко Иванов - оператор в Центъра за управление и анализ на трафика.

Санкционира се всяко едно нарушение. Така, ако един шофьор реши да ползва бус лентата за експресно преминаване по „Цариградско шосе" от край до край - ще бъде сниман 5 пъти и ще плати 250 лева - по 50 лева на всяка камера.

Според общината целта не е да се събират пари от глоби, а да се вкара ред в трафика.