Продължава напрежението сред управляващите и след коалиционния съвет, приключил късно снощи.

Председателят на парламентарната група на "Има такъв Народ" (ИТН) Тошко Йорданов отново заяви пред журналисти, че няма да оттеглят кандидатурата на Любомир Каримански за управител на БНБ.

Досегашният участник в надпреварата - Андрей Гюров, обясни, че се е отказал, за да се намери обединяваща личност за поста.

Разделителните линии между партньорите изглеждат все повече. Едната продължава да е БНБ.

Ясно е, че в надпреварата за поста остава само Любомир Каримански, след като Андрей Гюров се оттегли, а ИТН прогнозираха, че оттук нататък процедурата умишлено ще се бави.

„Ако те държат на този кандидат, щом другите партии не го подкрепят, това е лош знак. Ако опозицията гласува за тази кандидатура, това означава нова коалиция“, коментира по bTV Андрей Гюров.

Виктория Василева от ИТН се възмути във "Фейсбук", че явно Каримански е достатъчно добър за световната банка, но не и за БНБ. 

Втората разделителна линия обаче е разплащането на строителните фирми. От ИТН ще предложат вече всички плащания да се надзирават от парламентарната комисия по корупция.

„Министерският съвет да взима решения на коя фирма колко как, отговорността да я носят Кирил Петков и Асен Василев. Ние ще предложим парламентарна комисия, която да одобрява всички плащания – да няма намеци за корупция, защото това е грозно, долно и лъжливо“, заяви Тошко Йорданов.

По думите му те не разбиват коалицията, а предлагат по-голям контрол от парламента.

„Всички плащания да стават след проверка на антикорупционната комисия в парламента за да сме сигурни, че парите ще са платени за реални дейности“, предложи Андрей Гюров.

Начинът на одобряване на средствата ще бъде гледан на правна комисия още тази седмица.

С това разделителните линии в управлението далеч не се изчерпват. Тази седмица вероятно предстои сблъсъкът "за" или "против" военна помощ за Украйна и "за" или "против" промяна на позицията за Северна Македония.