За нова измама с обяви за дърва за огрев, предупреждават от полицията. Схемата – в социалните мрежи фалшиви потребители публикуват съобщения за предоставяне на услугата на много ниски цени.

А условието е купувачите да платят предварително.

Преди дни жена поръчва дърва за отопление на къщата си по интернет. Изкушила се от ниската цена.

Снимка: bTV

“Аз му писах на въпросния човек и той ме пита колко ще желая – 10 кубика. Той ми обясни, че от цялата сума 50 % се плаща предварително”, споделя потърпевшата.

Още на следващия ден жената изпраща пари. Казано и е конкретно име и ЕГН. 

Снимка: bTV

„После го попитах дали всичко е наред, пристигнаха ли парите? И те ми казаха, че доставката е до 3 работни дни, понеже дървата са били от Русе“, обяснява жената.

Така тя чака до петък. Дърва обаче не получава и пак звъни на мъжа. Обяснил й, че куриерът отказал да достави пратката, тъй като не искал да работи с пари. Затова жената трябвало да плати и останалата сума. След неин отказ комуникацията прекъсва. 

„Моя номер го бяха блокирали“, споделя потърпевшата.

Снимка: bTV

Оказва се това не е единственият измамен след публикация за евтини дърва, уточняват от полицията. 

Първите сигнали за злоупотреба получили още в края на октомври. 

„Миналата седмица петък даже бяха задържани 4 лица в русенска област, които бяха съпричастни към 8 случая на такъв тип измами. Хората да не се доверяват и да бъдат по-предпазливи по отношение на обяви. Да не дават капаро за закупена от тях стока и услуга. Капаро се дава само в случай, че имаш среща с човека, подписан договор и разписка", обясни Златка Падинкова, ГДНП.

Опитахме да се свържем с мнимия търговец, предлагащ евтини дърва. Днес на номера никой не отговори.