Новата дирекция, която се създава в МВР ще дублира дейността на НСО. Това заяви пред bTV бившият началник на службата и дългогодишен служител на МВР Румен Миланов. 

Новата структура ще може да охранява висши държавни лица, което върши и НСО. Промените в Закона за МВР бяха приети вчера от народните представители.

Според  тях дирекция „Жандармерия“, която е част Националната полиция и Спецотряда за борба с тероризма ще бъдат обединени в Главна дирекция „Жандармерия, специални операции и борба с тероризма“. Новата структура ще противодейства на тероризма и битовата престъпност, както и ще опазва обществения ред.

Новата дирекция, обаче ще може и да охранява висши държавни лица при необходимост.

Според бившия директор на НСО Румен Миланов новата дирекция ще дублира НСО. И това ще доведе до сериозни проблеми при обучението на кадри, координацията и организацията на работа. 

За коментар потърсихме НСО и президента Румен Радев, на чието подчинение е службата. Държавният глава ще се произнесе по приетите от парламента промени в Закона за МВР в рамките на предвидения от закона срок.
Новата главна дирекция ще започне работа в началото на октомври.