От 10 май до 16 май Европейската мрежа на службите на „Пътна Полиция“ Roadpoll започва координирана операция за контрол на товарните автомобили и автобуси. 

Проверките ще бъдат на територията на цялата страна и ще се извършват от екипи на „Пътна полиция“ и ИА „Автомобилна администрация“, като при необходимост ще бъдат включвани и служители от Охранителна, Криминална и Икономическа полиция.

Снимка: btvnovinite.bg

Ще се следи за времето за почивка на водачите, скоростните режими, употреба на алкохол и наркотици, неукрепени товари и редовността на документите.  

„Тези показатели са много важни за безопасността на движението и играят ключова роля. Ето защо те са обект на нашите засилени проверки. Проверките с повече от един правоохранителен орган водят до по-ефективен контрол на пътя и подобряване на безопасността на движението“, обясни гл. инспектор Дамян Владинов, нач. сектор в „Пътна полиция“. 

Резултатите от операцията се очакват до седмица. При предишна подобна акция от началото на годината (8-14 февруари) са регистрирани 3478 нарушения на тежкотоварния, като са били проверени над 9000 водачи на тежкотоварни автомобила. 

Най-честите нарушения са били превишена скорост и нередовни документи.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!