От 28 април до 3 май 11 души са загинали при катастрофи, съобщиха от „Пътна полиция“ на брифинг за обстановката с трафика в празничните дни.

„Близо половин милион моторни превозни средства са излезли от София в дните преди Великден. Очакваме те да се върнат тези дни към столицата. Взели сме допълнителни мерки по всички най-натоварени направления“, съобщи инсп. Лъчезар Близнаков от „Пътна полиция“.

„Най-натоварено беше по АМ „Тракия“, където четвърт милион превозни средства се придвижваха през почивните дни. Участъкът на обходния маршрут при ремонтирания участък на магистралата при Стара Загора създаде големи главоболия за всички. Там сме взели мерки да отклоняваме движението, когато се натовари, по път II-66, който е официалният обходен маршрут. Когато се получат тапи, пътните полицаи ще отклоняват движението по път I-5 в посока Димитровград. Там също има няколко участъка, които са в ремонт. Ще сложим пътни полицаи, които ще подпомагат движението. Оттам автомобилите ще се включват по АМ „Марица“ и обратно на АМ „Тракия“, каза Близнаков, който призова шофьорите да се движат и по Подбалканския път, за да не се стига до задръствания.

Особено строго „Пътна полиция“ ще следи за шофиране в аварийните ленти, тъй като е имало много такива случаи през последните дни. От КАТ призовават и при леки пътни произшествия автомобилите да бъдат местени в дясно, а не да бъдат оставени в най-лава лента в очакване на техните екипи за съставяне на протокол.

„Нека да бъдем търпеливи, защото в желанието си да спестим малко време, губим много повече“, обърна се към шофьорите Лъчезар Близнаков.