В Международния ден за опазване на паметниците на културата в Пловдив откриват официално късноантичната сграда „Ирини“, която носи името на древногръцката богиня на мира. Отбелязва се и третата годишнина на посетителския център на Епископската базилика на Филипопол.

Смята се, че сградата е била резиденция на епископа на Филипопол. Построена е през III век, а по подовете ѝ има цветни мозайки.

Снимка: bTV

„Съвсем скоро сградата беше включена в 100-те национални туристически обекта, така че ние сме изработили и печат. Тук ще се продават също и книжки, марки за стоте национални туристически обекта“, казва Елена Кантарева, директор на общинския институт „Старинен Пловдив“.

Сградата е открита при прекарване на подлез през 1983 година от археолозите Здравко Каров и Мина Боспачиева при спасителни археологически проучвания.

Снимка: bTV

След приключване на археологическото проучване на обекта е проведена кампания за консервиране на археологическите структури и мозайките, при която представителната част на сградата е обособена като самостоятелна зала, за да се осигурят необходимите условия за съхранение и експониране на разкритията.

Античните улици – cardo (север – юг) и decumanus (изток – запад), са нивелирани, консервирани и служат за основна артерия на подлеза, а помещенията от античните сгради покрай тях са приспособени са използване като магазини.

Снимка: bTVВ периода 2003 – 2004 г. мозайката е реставрирана и експонирана с финансовата подкрепа на Посланическия фонд за опазване на културно наследство на Държавния департамент на САЩ.