Всеки ден обективите на хиляди камери виждат протестите по софийските улици. Системата за видеонаблюдение на Столичната община сигнализира и за инциденти по време на масовите прояви.

Дискусията за броя на протестиращите не стихва и до днес, 30 дни след началото. В залата за видеонабюдение на общината, откъдето имат видимост към улиците и площадите, по които преминават шествията.

„По камерите трудно може да се преброи броя на протестиращите, но в Столичната община има служители, които следят да се съблюдава обществения ред и сигурността на гражданите, на протестиращите”, обясни Свилен Илиев от Дирекция "Обществен ред и сигурност”.

Обикновено започват да се събират по-късно на острова на Ларгото, където са вашите колеги, екипите. Започват да се събират около парапета, умножават се.

Делян Делчев, когото откриваме в чужбина, е на мнение, че камерите могат да се използват за по-точно преброяване. Дори разработва софтуер, който може да сложи край на споровете за броя протестиращи. За целта използва камера, която от статична гледна точа заснема шествието.

„Най-просто казано, броим броя на човешките лица, които се движат в човекопотока и след това изчезват”, обясни той.

Софтуерът успява да идентифицира уникалност, което помага за по-лесно преброяване, твърди авторът. По думите му после идва трудната част. „Трябва да следя колко от тези лица се появяват и колко изчезват и да следя движенията им, защото целта е да се премахнат дубликатите при преброяването”.

Какви резултати ще даде новият софтуер и дали данните от него ще съвпаднат с данните на МВР, ще разберем скоро.