Нов национален щаб ще координира процеса по имунизация срещу COVID-19. Днес беше представен планът за ваксиниране. 

Според него страната ще бъде разделена на 7 региона, а основната тежест ще е върху регионалните здравни инспекции.

Определени са и първите, които ще получат от дозите – това са хората от първата линия и възрастните над 70 години. 

Имунолози предвиждат, че извън тези групи ваксината ще започне да се използва по-масово през март догодина.

Академик Богдан Петрунов е участвал в изготвянето на няколко ваксинационни плана за различни заболявания, които могат да предизвикат епидемия. Но досега не е ползвал ваксина, която се съхранява под -70 градуса.

Категоричен е обаче: стратегията не може да е напълно готова, преди да знаем всички детайли за различните ваксини. Според него е задължително пациентът да остане под лекарско наблюдение поне половин час след поставянето на дозата. Трудна ще е и организацията според него.

Според наши изотчници директорите на регионалните здравни инспекции са получили разпореждане да подготвят помещения за ваксините, но без конкретни указания.

В Бургас например здравните власти тепърва търсят подходящо място, на което дозите да се прилагат. Сградата на РЗИ е на оживен пешеходен булевард и не е подходяща.

За да се осигури по-добра организация, страната ще бъде разделена на 7 региона, в които ще има по една отговорна за ваксините здравна инспекция.

В момента се обсъжда на експертно ниво България да участва и в поръчка за доставка на осма ваксина, която ще е на пазара в края на  2021 г.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!