И тази седмица депутатите ще решават как държавата да отпусне обещаните от премиера над един милиард лева за ремонти на пътищата.

Спорът в коалицията продължава. След като миналата седмица депутатите не се разбраха как да се отпусне втората половина от средствата за ремонт на пътищата, в Народното събрание отново има две предложения за решаване на проблема. От опозицията заявиха за bTV, че проблемът е на управляващите и те трябва да се разберат помежду си за справянето с него.  

Парите за ремонт на пътища да се отпуснат с решение на Министерския съвет или след контрол от Народното събрание. Тези две идеи на коалиционните партньори от "Продължаваме промяната" и "Има такъв народ" отново се сблъскват в парламента.

"Първата задача тази седмица е всички ние да напреднем и в парламента се надявам колегите да се разберат и да имаме, плащанията да бъдат отпушени и ремонтите да започнат", заяви премиерът Кирил Петков.

Председателят на регионалната комисия Настимир Ананиев обяви, че ще свика извънредно заседание по темата.

Според "Има такъв народ" обаче е противоконституционно парите за пътища да се отпускат от парламента.

От бранша очакват още в сряда парламентът да реши казуса и предупреждават, че след Великденските празници са готови да излязат отново със строителните машини на протест.

"За нас е необяснимо защо трябва да минаваме през парламента, но ако правителството е решило да има такава санкция, апелирам към народните представители да вземат мерки", смята Стефан Чайков – председател на Управителния съвет на браншова камара "Пътища". По думите му, ако скоро няма решение, най-вероятно протестите на пътните фирми ще станат безсрочни.