Два проекта за решение по казуса с пътните фирми и заплащането на ремонтите са внесени в Народното събрание. Това стана ясно на срещата в министерския съвет за координация на пътната безопасност.

Депутатът от ПП Настимир Ананиев обясни, че единият текст е от ИТН, а другият – от „Продължаваме промяната“, „Демократична България“ и с подкрепата на БСП.

Зам.-министърът на регионалното развитие Явор Пенчев посочи каква е основната разлика между двата – в предложението на „Има такъв народ“ „липсва предложената миналата седмица точка 1, а именно липсва уреждане на плащанията към изпълнителите. Дотук проектът за решение включва само 2 точки: първо – Народното събрание да даде възможност на Агенция „Пътна инфраструктура“ да възлага нови ремонтни дейности въз основа на действащите договори за текущ ремонт и поддръжка. Точка 2 – Народното събрание да даде възможност на АПИ да завърши всички започнати през изминалата година 287 ремонта по пътищата в страната и нищо повече“.

По думите му идеята е плащанията „да бъдат уредени в МС по съгласие между коалиционните партньори“, за да не се превръщат те отново в „карта в политическата игра в страната“.

„За Министерството на регионалното развитие и благоустройството фокусът не е върху плащанията, които следва да бъдат извършени с към строителите за извършени ремонти през 2021 г. Най големият проблем пред нас е, че ние към момента сме в абсолютна невъзможност да поддържаме републиканската пътна мрежа“, подчерта Пенчев.

Ананиев коментира, че „държавата е взета за заложник от порочни практики, които са се вихрили 5-6 години“ и затова сега НС трябва да бъде гарант.

Той посочи, че утре ще свика извънредна регионална комисия в НС, която ще излезе с доклад: „Надявам се до края на седмицата да бъде разгледано и в Народното събрание. Разбира се, трябва да се търси консенсус около самата формула по какъв начин ще бъде разплетен този възел, тъй като за нас от „Продължаваме промяната“ е ключово да има контрол върху изплащането на средствата и да се гарантира публичния ресурс, защото той е на всички данъкоплатци и няма как просто да се плати така на сляпо“.

„Като цяло, има единомислие между коалиционните партньори на чисто работно ниво няма разногласия, а всички сме на мнение, че. трябва да бъдат изплатени дължимите суми за реално извършените ремонти на изпълнителите. И тук единственото нещо, по което трябва да постигнем съгласие механизма за контрол върху тези плащания, той да е ефективен, да е прозрачен и да бъде извършен от комисии, които имат достатъчна експертиза да го направят“, подчерта зам.-министър Пенчев.