Нов драстичен ръст на коронавируса. Близо 2300 новозаразени, показват данните на Единния информационен портал. Това е най-високата стойност от март насам. Положителна е всяка четвърта проба. От днес част от COVID-мерките са отново в сила в София.

Маските стават задължителни в болниците, институциите за социални услуги, аптеките, оптиките и дрогериите. Сред останалите мерки са спазване на физическа дистанция от метър и половина, миене на ръцете и дезинфекция на повърхностите. И при възможност работа от вкъщи. Те са временни и ще са в сила един месец.

Заради ръста на новите случаи маските в болниците и в социалните заведения стават задължителни в още 5 области - Варна, Бургас, Добрич, Враца и Перник.

Бавно, но стремглаво навлизаме в лятна вълна на коронавирусна инфекция. И не само - за първи път у нас Националния център по заразни и паразитни болести засече нов вариант на „Омикрон“ - BА.4. Той е открит в областите София-град и Бургас.

Въпреки това, здравните власти ни успокояват, че засега бизнеси няма да се затварят, няма и натиск върху болниците, въпреки увеличаващата се заболеваемост. При какви условия мерките ще станат по-строги?

Жералдина Борисова винаги носи маска със себе си и казва, че е разочарована, че мерките не са по-строги, а дали ги спазваме е въпрос на лична отговорност.

„Аз даже мислех, че на повече места ще бъдат задължителни. Добре е това, аз винаги си нося маска с мен, ваксинирана съм с бустерна доза даже“, каза Жералдина Борисова.


Здравни експерти сигнализират, че до няколко седмици се очаква да бъде достигнат пикът на лятната вълна на коронавируса.

В момента София е в Ниво 1 на пандемичния план, но минем ли в Ниво 2 маските ще станат задължителни и в търговски центрове, хипермаркети и на големи спортни събития.

„За да стане задължително, трябва да минем в Ниво 2, което е свързано не само със заболеваемостта, а е спрямо натиска на здравната система и заетостта на леглата от хоспитализираните пациенти, и много зависи от леглата за интензивно лечение“, обясни проф. Ива Христова-директор на НЦЗПБ.

В момента няма натиск върху болниците. Не се налагат мерки на национално ниво. Няма да се затварят бизнеси.

„Това, което имахме преди - КПП-та, ограничаване на движението и затваряне на бизнеси - не би следвало и не е според закона да се случи“, заяви министърът на здравеопазването в оставка проф. Асена Сербезова.

Здравните власти апелират да спазваме противоепидемичните мерки и да се ваксинираме, ако все още не сме.

Засега промени в карантинирането на болните не се обсъжда. Карантината е с продължителност 10 дни. В момента се обсъжда тестовете за COVID-19 отново да се взимат с направление от личните лекари и така да са безплатни за пациентите.