Надзорният съвет на Националния осигурителен институт (НОИ) утвърди проекта за бюджет на Държавното обществено осигуряване за догодина.

В него се залага 11% актуализация на пенсиите, както и увеличение на вдовишките добавки.

Максималният осигурителен доход нараства до 3750 лева. А размерът на майчинството остава без промяна за втората година.

Предвижда се работодателите да плащат само два вместо досегашните три дни от болничния на служителите си.

Надежда Николова работи в СПА център. Пресмята, че промяната за болничните ще е добре и за шефа ѝ, чиито разход намалява, и за нея като работник, защото обезщетението се увеличава. „В крайна сметка държавата трябва да направи нещо и за работодателите – за нелекия труд, който полагат. Да създават достатъчно работни места“, твърди Надежда.

Губеща е третата страна – НОИ. Причината – за третия ден от болничния вече няма да се дължат осигуровки, тъй като той ще се изплаща от института. Загубата от невнесени осигуровки се оценява на 15 млн. лева за догодина. Освен това – НОИ трябва да предвиди и допълнителен разход от 77 млн. лева за третия ден.

„Тук е въпрос на принципи, че когато работодателят е внесъл осигуровки, не би следвало да поема и част от обезщетенията, както е в случая“, твърди Мария Минчева от БСК.

„Много обичаме да се сравняваме с ЕС, масово в държавите работодателите имат такива ангажименти – от по 8-10-15 до два месеца в Нидерландия. Това са работните дни, които се плаща – при това в целия размер на заплата“, обяснява Ася Гонева от КНСБ.

При друго обезщетение обаче – това за безработица, промяна за догодина не се предвижда. Минималният и максималният размер се запазват, въпреки че този фонд на общественото осигуряване ще излезе на плюс.

„За нас ситуацията е скандална. На фона на почти 30 милиона остатък в края на годината, ние ще държим минималното обезщетение на 18 лева – има ли логика, има ли мотиви“, пита Ася Гонева от КНСБ.
Междувременно, остри критики и към проекта на големия бюджет – този на държавата.

„Той изглежда като все едно на закуска да имате торта гараш, после да нямате нищо за ядене, харчите всичко и нямате за нататък. Този бюджет е абсолютно нереалистичен, няма шанс да се изпълни“, коментира темата бившият министър на финансите Симеон Дянков.

Финансовият министър обаче защити разчетите на хазната. „Не съм видял нито една критика, която да е базирана на сметки, а на различна икономическа философия – на постната пица, време е да имаме модерна икономика“, заяви Асен Василев.

Бюджетните сметки ще бъдат гледани от Тристранния съвет следващата седмица. А след това влизат за обсъждане в парламента.