Няма ограничения в движението на леките автомобили заради снеговалежите, съобщи министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков на брифинг в Агенция „Пътна инфраструктура“. За камионите над 12 тона е ограничено движението през Троянския проход, Петрохан и по пътя Шипково - Рибарица.

Снимка: btvnovinite.bg

Всичко е на асфалт, превантивно е направена обработка срещу заледяване навсякъде, съобщи регионалният министър. Нанков съобщи, че се очаква понижение на температурите, а във вторник и сряда градусите ще паднат под нулата и ще има нови снеговалежи.

Днес около 500 машини са работили в районите със снеговалеж, като най-много – 160, са в Софийска област.

На магистрала „Люлин” днес десетки снегорини са се борили с обилния снеговалеж.

Проходът „Предела” беше временно затворен за тежкотоварни автомобили. Зрители ни изпратиха кадри от пътя и разказаха, че са се движили с 10 км в час в колоната от автомобили.  Около обяд колоната достигна близо 2 км.  Заледеният участък стана причина за лека катастрофа между два автомобила.   

Глобените шофьори от пътна полиция са с 500 повече в сравение с миналата година за неизправни светлини и износени гуми, съобщиха от КАТ. 

До 21 декември ще завършат всички ремонтни дейности по пътната мрежа, за да могат спокойно да пътуват шофьорите за предстоящите коледни и новогодишни празници.

„Призовавам шофьорите да тръгват на път с автомобили, подготвени за зимни условия и да карат внимателно, тъй като и при предходните снеговалежи, въпреки създадената организация имаше водачи, които не бяха с подходящи гуми и създадоха кризисни ситуации”, каза Николай Нанков.

Той припомни, че преди две седмици  магистрала „Тракия” е била затворена за близо 2 часа заради неподготвен шофьор на камион, който се е завъртял и по този начин е възпрепятствал работата както на снегопочистващата фирма, така и пътуването на всички останали шофьори.