Близо денонощие Паничерево е под карантина. Хората с постоянен или настоящ адрес в селото имаха срок до 20 часа на 15 април да се приберат.

Жандармерия и полиция затвориха гурковското село Паничерево в полунощ.

Вчера пациент с доказан коронавирус избяга от болницата в Стара Загора и се прибра в селото, а днес стана ясно, че и негова родственица е сред шестимата заразени.

Как се живее в село, изолирано от света?

Пълната изолация на Паничерево постави в трудно положение Найо Нинов. Мъжът има семейство в селото, но няма адресна регистрация, затова полицаите отказаха да го пуснат.

„Да аз съм зет тук, стана 10 години, обаче по чужбина, дето работех, не можах да си извадя настоящ адрес и сега нямам нито пари, нито нищо, аз как да издържам“, притеснява се мъжът.

Въпросите към кмета започнаха от сутринта, тъй като в селото аптека няма.

„Ще идва служебна кола, която ще взема от пункта рецептите и здравните книжки на гражданите, ще ходят до аптеката и ще им купуват лекарства“, обясни кметът на община Гурково Мариян Цанев.

Към 10 часа Пеньо Пейков от Гурково успя да предаде през пункта торбичка с лекарства.

„Наложи се за един познат лекарствата за майка му. Обади ми се по телефона и като са под карантина, няма кой да ги вземе“, обясни мъжът.

Двама души от Паничерево са на хемодиализа. Животоспасяващата процедура не признава карантина.

„С разрешение на РЗИ, предполагам, с документ, след дезинфекция ще могат да напуснат населеното място с цел да се обслужат медицински“, каза кметът на Паничерево Атанас Граматиков.

Близо 2000 души живеят в селото. В следващите 14 дни те ще могат да излизат от домовете си, само за да си купят хранителни продукти, лекарства, или ако имат нужда от медицинска помощ. 

Линейка ще дава 24-часови дежурства. Организацията за снабдяване със стоки от първа необходимост, също е налична, казва управата на общината.

„Ще идват фирмите на пункта, пропускателният, собствениците на магазини ще идват също до бариерата и ще си получават хранителните продукти“, обясни Мариян Цанев.

Главният здравен инспектор д-р Ангел Кунчев провери на място карантината. В условията на блокада днес са изплатени дори пенсиите и социалните помощи.

„Там, където има нужда от някакво обслужване, кметът има този ангажимент и го прави за всички нуждаещи се“, заяви Ангел Кунчев.

В Паничерево днес бяха тествани 80 души. Резултатите се очакват тази вечер.

Две седмици местните няма да могат да напускат Паничерево.

Около 10 души от Паничерево работят в близкия общински център Гурково. Местната управа е говорила с работодателите и уверява, че съкратени хора заради карантината няма да има.

Според председателя на оперативния щаб бягството на пациент с COVID-19 показва, че трябва да се направят изводи за по-сериозни мерки за охраняването на тези лица.

"А иначе за храни - ако има проблем с доставка на продоволствия ще бъде, то не забранява влизането на коли с хранителни стоки, това беше проиграно вече в Банско", каза ген.-майор Мутафчийски.

Към момента въведената мярка се изпълнява и опити за нарушения на карантината в селото няма.