Затварят с жандармерия и полиция старозагорското село Паничерево. Със заповед на здравния министър Кирил Ананиев от полунощ селото е поставено под карантина за срок от 14 дни. Лицата с постоянен или настоящ адрес там, които са извън населеното място, могат да се приберат по домовете си в срок до 20 ч. на 15.04.2020 г.

След този час хора към Паничерево няма да бъдат допускани, а местните – близо 2000 души, ще могат да излизат от домовете си единствено, за да си купят хранителни продукти, ако имат нужда от лекарства или от медицинска помощ.

Мерките са в опит да се спре разпространението на COVID-19. Към момента са изградени КПП-та от четирите страни на селото.

От 11 до 14 април в Паничерево са установени 5 болни, 9 са под карантина.

В Паничерево аптека няма, лекарствата ще бъдат доставяни от близкия град Гурково. Линейка ще дава 24 часови дежурства, ако се наложи медицинска помощ.

По-рано днес 58-годишен мъж от Паничерево, с положителна проба за COVID-19, избяга от болницата в Стара Загора.

След като напуска Клиниката по инфекциозни болести, доказано болният от коронавирус 58-годишен мъж взема такси. Изминава над 30 километра в рамките на близо час и стига до родното си село Паничерево. Заловен е в дома си, няколко часа по-късно, а шофьорът на таксито се издирва.

Мъжът постъпва в Инфекциозната клиника на 11 април с класическа, по думите на лекарите, симптоматика за коронавирус.

„3-4 дни преди това имал температура 38 градуса и лека кашлица, болки по мускулите на тялото“, обясни проф. Лилия Пекова, началник на Клиника по инфекциозни болести към УМБАЛ-Стара Загора.

PCR-тестът за COVID-19 е положителен. За последно дежурната сестра прави необходимите манипулации по лечението на пациента около 6 ч. сутринта.

При заключена клиника, докато трае рапортът и всички медици са събрани заедно, около 7:30 ч. сутринта, Иван изчезва.

„Ключовете са били сложени на вратата, от вътрешна страна, той се е възползвал от това и е напуснал самоволно клиниката“, обясни проф. Лилия Пекова.

След инцидента целият сектор е поставен под ключ.

През целия ден полицията издирва таксиметровия шофьор, с когото пациентът е бил в контакт. Колата му е намерена изоставена, а няколко часа след  бягството пациентът е открит у дома си, в родното Паничерево. На полицаите казал, че се чувства здрав.

„Само инсулин са му слагали, пък той и вкъщи може да си го слага. Ниска здравна култура, изобщо никаква социална ангажираност у тия хора“, коментира Атанас Граматиков, кмет на с. Паничерево.

Срещу 58-годишния мъж има образувано бързо производство. Грози го глоба от 10 000 до 50 000 лева и до 5 години лишаване от свобода.

Утре контактните с беглеца - жена му и трите внучета, ще бъдат тествани за коронавирус. Издирват се и други контактни на избягалия пациент.

По-късно вечерта таксиметровият шофьор беше открит

На 18 април в селото трябва да се завърнат 50 души от Англия, които вече са със закупени билети, съобщи за bTV Атанас Граматиков, кмет на селото.

Поради въвеждането на противоепидемични мерки се ограничава движението по път II-55 между Асеновец и Гурково

Движението по път II-55 Нова Загора - Гурково в участъка Асеновец - Гурково при село Паничерево се ограничава за всички превозни средства в двете посоки поради въвеждане на противоепидемични мерки за с. Паничерево, съобщиха от пресцентъра на АПИ.

Забраната не важи за автомобилите, доставящи хранителни продукти, лекарства, както и за тези със специален режим на движение - пожарна, полиция и т.н.

Обходният маршрут за пътуващите от Гурково в посока Нова Загора е по път I-6 - Стара Загора - Сливен. Алтернативният маршрут за шофьорите, пътуващи от Нова Загора в посока Гурково, е Нова Загора - с. Асеновец - с. Кортен - с. Баня - път I-6.

Междувременно в Пловдив вече има присъда за неспазване на карантина. Три месеца условна присъда и глоба от 10 000 лева за 26-годишен мъж от Пловдив, нарушил изолацията и излязъл от дома си.