Няма опасност за питейната вода след цианидите във водите на реките Юговска и Чепеларска, уверяват властите.

Днес решават дали да повдигнат обвинения на задържаните за замърсяването. 

Снимка: bTV

Силно завишени стойности на свободни цианиди във водните проби, взети от незаконна тръба на утаителя към хвостохранилището - Лъки, отчитат от екоинспекцията при най-новото замерване. 

Министерството на енергетиката влиза на извънредна проверка в предприятието, което властите сочат като виновник за замърсяването.

Освен цианиди в реката са изтекли и тежки метали като мед и олово, показват последните изследвания на Басейнова дирекция. Замърсяването не касае питейната вода, но в 5 общини – Лъки, Асеновград, Марица, Садово и Родопи има въведено ограничение за използване на водата.

Предстои РЗИ също да вземат проби.

24 часа след първите измервания, които сочеха от 15 до 20 пъти над допустимите количества цианиди във водите на реките Юговска и Чепеларска, стойностите са вече почти изцяло в нормата.

Единствено при устието на река Юговска са отчетени 7 микрограма свободни цианиди при норма от 5 микрограма.

Отпадъчните води от хвостохранилището са с по-високо съдържание на цианиди - 12 милиграма при норма 0,1.

При редовния мониторинг е отчетено, че в река Юговска има превишение на мед и цинк. Иначе при Бачково няма никакви превишения, каза Марин Маринов, експерт към Басейнова дирекция.

Междувременно полицията арестува две длъжностни лица, допуснали силно токсичното замърсяване на реките Юговска и Чепеларска.

Задържани са управител на дружество и отговорник на хвостохранилище. Срещу тях е образувано досъдебно производство. Еко инспекторите са категорични, че замърсяването е било умишлено, като предприятието е направило опит да прикрие следите от отравянето на водите.

Концесионерът разработва две находища за олово, цинк и сребро. При извличането на металите се използва натриев цианид, който в определено количество все още е разрешен.

„Аз мисля че сега реките са чисти, не работим, не знам каква вина, сигурно сме виновни, ако има завишаване някакво, трябва да си го изследваме и ние“, каза Атанас Марински -  управител на „Лъки Инвест“.
 
Фабриката за преработка на руда остава затворена до установяване на причината за изтичане на опасните вещества във водата.