Двама души са задържани заради замърсяването на реките Юговска и Чепеларска. До мярката се стигна, след като вчера във водите бяха установени нива на цианиди 20 пъти над нормата.

В ареста за 24 часа са управител на дружество и отговорник на хвостохранилище.

Образувано е досъдебно производство за извършено престъпление по чл. 352 от НК. Материалите по случая са докладвани на прокуратурата.

Заради замърсяването е издадено предписание за населените места в пет общини да не ползват водата.

Според разследващите управителят на дружеството и отговорникът на хвостохранилището са допуснали изтичане на отпадни води, което е довело до замърсяване на водите на река Чепеларска и Юговска.

За такива обвинения в закона е предвидено лишаване от свобода между 1 и 5 години и с глоба между 5000 и 30 000 лева.

При повторните проби днес само в един пункт са измерени наднормени стойности на свободни цианиди – при устието на река Юговска.

Заради замърсяването обаче властите препоръчват на 5 общини да не използват водата от реките. Това са Лъки, Асеновград, Садово, Родопи и Марица.

В Бачково двете замърсени реки се сливат в една. Точно до реката живее Паскал Куртенков. Разбира за замърсяването благодарение на съобщения, разлепени по сградата на кметството и по моста в селото.

„То си е притеснение за всички жители, понякога става чисто Бяла и предполагаме, че идва от Лъки“, каза Паскал.

Само за 2 месеца е имало 9 документирани масови измирания на риби в реките. Местните забелязват, че риба вече няма.

Водата, която пият, не е с променен цвят или мирис. Риск за нея няма, уверяват властите.

„Ние сме уведомили Напоителни системи, ВиК, да се спре напояването, да не се допускат животни да пият вода“, заяви министърът на околната среда и водите Емил Димитров.

Властите сочат за евентуален източник на замърсяване добива на метали в района на Лъки. Според екоминистъра има и нерегламентирано заустване. Директорът на предприятието отрича.

Предприятието не работи от четвъртък заради авария, но тя не може да е причина за замърсяването, твърдят оттам. Властите пък са категорични – замърсяването на реките е умишлено.

„Фабриката не е работела от четвъртък и те са спрели помпите към нея. И като отидохме тази сутрин на място – помпите не изпомпват водното количество, което е в утайника – то излиза през преливника и отива в реката“, каза Екатерина Гаджева, директор на РИОСВ-Смолян.

Предприятието е назначило собствена проверка, разбирайки за замърсяването. Според нея цианиди в реката днес няма. 

От РИОСВ са сезирали прокуратурата.

„Стремим се да съберем всички възможни доказателства, да изградим извод за това какво се е случило, и евентуално да се стигне до повдигане на наказателна отговорност“, съобщи прокурорът. 

Ще се разследва и защо в Лъки се използват цианиди, след като през 2011 г. Европейската комисия решава използването им в минната индустрия да се прекрати.

Според последните проверки на водата завишението в нивата на цианиди, както казахме, е само на едно място и значително по-малко от вчера – 7 от максимално допустима норма 5.

Според експерти обаче тези толкова различни стойности могат да се дължат на краткия живот на тези вещества. Разследването за замърсяването продължава.

Това не е първото замърсяване на реки в района.

11.02.2020 г., авария на хвостопровод
Само преди десетина дни авария на хвостопровод над Лъки доведе до замърсяване на водите на реките Юговска и Чепеларска. В реката потича неизвестно количество хвост, пълен с тежки метали и променя дори цвета й.

4.02.2020 г., боклуци в река Чая
В началото на месеца боклуци от Испания бяха изсипани в коритото на река Чая, край село Катуница. Мястото е част от защитена зона "Натура 2000". РИОСВ задължи община Садово да изчисти отпадъците до средата на март.

25.01.2020, мъртва риба в река Марица

На 25 януари тонове мъртва риба изплува от река Марица между Пловдив и Пазарджик. Прокуратурата образува досъдебно производство за екологичното бедствие.