Няма данни пожарът в ТЕЦ „Марица изток 2” да е умишлен. Все още не е ясна причината за огъня.

Разследването е възложено на екип следователи от Националната следствена служба, обясни окръжният прокурор на Стара Загора Дичо Атанасов.

Две са основните версии, по които работят следователите - технически причини или човешка грешка. Срокът за разследването е двумесечен. Той може да бъде удължен заради голямото количество документи и техническите експертизи, които трябва да бъдат изготвени.

Образувано е досъдебно производство за непредпазливо причинен пожар. Наказанието за причинени значителни имуществени щети е 5 години лишаване от свобода.

Снимка: btvnovinite.bg

Извършен е оглед на мястото, предстоят разпити на свидетели. Ще бъде изискана и технологична документация. След това ще се назначат съответните експертизи, които да установят причината за огъня.

Нощта премина спокойно и централата работи. Пожарът няма да доведе до проблеми в енергийната система на страната, нито пък да повлияе за енергийната сигурност или работата на централата. Всички останали съоръжения са спасени.

Ситуацията обаче е била много тежка, обясняват пожарникарите. Имало е опасност за съседните обекти.

Снимка: btvnovinite.bg

„Спасена беше сероочистващата инсталация. Не бе допуснато разпространение на огъня към другите съоръжения, които са закачени едно към друго. Нашите усилия бяха за охлаждане и за спасяване на всичко, което е встрани от комина”, обясни в „Тази сутрин” комисар Стоян Колев, директор на Регионалната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението”.

Пожарът бе локализиран вчера след обяд, а окончателното е загасен около 19:00 ч. Дежурни екипи са останали на място през цялата нощ.

Няма превишаване на опасни частици във въздуха.