Пожар избухна в „Марица-изток 2” . Изгоря коминът на сероочистващата инсталация на 8-и блок.

Част от конструкцията се срути и остана само металното скеле.

Пострадали хора няма. Няма данни за непосредствена опасност за здравето на хората в района, както и за замърсяване на въздуха.

Снимка: bTV

Коминът е висок 135 метра, направен е от специален материал-стъклопласт и полиестерна смола. При ремонтни дейности днес той е изгорял. А благодарение на бързата реакция на пожарникарите, пострадали хора няма. 

Сигналът за пожара е получен в 10,13 ч.. При ремонт на сероочистващата инсталация е трябвало да бъдат сменени две гумени уплътнения, захванати с болтове. Те обаче заяли и работниците са използвали режеща машина.

„Извършен е планов ремонт от външна за „Марица-изток 2” компания. на сероочистващата инсталация на 8 блок.  По време на  ремонта възниква пожар и в резултат на този пожар, всъщност изгаря коминът на сероочистващата инсталация на 8 блок” , обясни Теменужка Петкова – министър на енергетиката. По думите й пожарът няма да се отрази на сигурността на енергийната система.

Снимка: btvnovinite.bg

Инж. Живко Динчев -изп. Директор ТЕЦ Марица изток 2, обясни че огневи работи се изпълняват винаги по време на ремонтни дейности. По думите му със сигурност ще има разследване.

Благодарение на бързата реакция на пожарникарите от местната служба, от пожарните в Стара Загора, Хасково и Пловдив, пожарът е овладян бързо. Обгазени или пострадали хора няма. Спасена е инсталация а на седми блок, който след основен ремонт ще заработи отново.

Случилото се няма да окаже влияние върху енергийната система на страната, защото 8 блок е бил в планов ремонт.

Щетите от пожара за 8 блок тепърва ще се установяват.

Данните на мобилната станция на пожарната и на стационарната на РИОСВ край село Ковачево, са, че дори и по време на пожара бе е имало опасност за хората в съседните населени места.