Обрат в решението на управляващите от ГЕРБ за т.нар. „детски надбавки“.

Догодина помощта няма да е за всички, както беше обещано, а ще продължи да се дава само на семейства с определени доходи.

Снимка: iStock

До крачката назад се стигна след като депутати от ГЕРБ внесоха предложение за промяна в бюджета за следващата година преди окончателното му гласуване.

Според поправката, за да получат в пълен размер помощта, доходът на член от семейството трябва да е до 510 лева на месец – това е със 100 лева повече спрямо сегашния праг.

Хората с доход от 510 до 650 лева ще имат право на 80 на сто от надбавките.

Снимка: btvnovinite.bg

Отделно от това се предлага увеличение и на самия размер на помощта.

Например – за семействата с 1 дете увеличението е с 10 лева, т.е. става  50 лева месечно.

Севар е на година и половина. Родителите му не получават месечните помощи, популярни като „детски надбавки“, тъй като доходите им са по-високи. След първоначалното обещание на властта, че догодина помощите ще се за всички, сега семейството е разочаровано.

„Уж казаха така, после казват иначе, няма едно мнение по въпроса. Аз имам нужда от тези 40 лева или там колкото беше определила държавата. Всяко едно семейство има нужда от тях“, казва майката на Севар – Стефания Иванова.

В мотивите си ГЕРБ пишат, че с отказа от помощи за всяко дете, ще се осигурят пари за допълнително 5-процентно увеличение на заплатите в МВР и добавки към заплатите на лекари, медицински сестри и санитари на първа линия.

В мотивите пише още, че в хода на общественото обсъждане идеята да се дават помощи на всички е срещнала неодобрение. Основно, защото подобна мярка не е фокусирана към семействата с по-ниски доходи, за които помощта би била от по-голямо значение.

Представители на семейства с по-високи доходи пък определили мярката като обида към тях и антисоциална политика, пишат от ГЕРБ.

Експерти още в началото предупреждаваха, че смисълът на помощите е да се дават на хората в нужда, а не на всички.

„Цялата логика на тези социални мерки е, че те трябва да помагат на хората, които са бедни или в риск от бедност. Когато даваме на всички такива помощи – те вече не са точно помощи, а се превръщат в нещо друго“, посочва Георги Вулджев от Експертния клуб за икономика и политика.

От ГЕРБ не коментираха темата пред bTV. А от ВМРО не приемат промяната в позицията на колегите си и продължават да настояват помощта да е за всички.

„Връщаме старото положение – а именно да наливаме пари в едни маргинални групи, което е безумна според нас мярка“, коментира Александър Сиди.

Тепърва предстоят дебати в ресорните комисии и окончателно гласуване в пленарната зала.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!