Поддръжката на дома, общественият транспорт и алкохолът са най-евтини у нас в сравнение с целия Европейски съюз. Това показва изследване на Евростат.

У нас хранителните продукти са 20 процента по-евтини спрямо средното ниво в Съюза.

По-ниски са цените само в Полша и Румъния. Най-скъпа се оказва трапезата в Швейцария - почти 70 процента над средното ниво.

При алкохола цените у нас са най-ниски. В България са почти наполовина на тези в Евросъюза. Докато в Норвегия алкохолът е два пъти по-скъп.

Цените на автомобилите в България са сравнително високи. Те са едва 13 процента под средното ниво за Европа.

След нас остават седем държави, като най-евтини са колите в Полша - цената им е 20 процента под средната. А най-скъпо е в Дания.

Репортерът Нели Тодорова и кореспондентът на bTV  Новините в Германия Натали Пашева направиха експеримент със сравнение на цените у нас и във Федералната република, за да намерят отговор на въпроса: Защо в България все пак е скъпо, въпреки че цените са ниски?

Макар статистически цените на храните у нас да са доста под средните за Европа, усещането на хората е различно.

„Много е скъпо - всъщност най-много плащаме за храна“, споделя наша сънародница.

Снимка: btvnovinite.bg

Сравняваме с Германия. Там храната е с 2 процента над средноевропейското ниво. У нас пък е 20 процента по-евтино.

Снимка: btvnovinite.bg

Правим списък с няколко основни стоки  - хляб, масло, сирене, картофи, пилешко и брашно. И тръгваме с една и съща сума на пазар - с 20 евро в Германия и с 40 лева в България.

Сметката в София и в Дюселдорф. У нас за тези продукти похарчваме 25 лева и 39 стотинки. Докато в германския град парите не достигат, за да купим цял килограм пилешко месо.

Снимка: btvnovinite.bg

И така - в България ни остава ресто от почти 15 лева, а в Германия не ни достигат над 6 евро, за да купим всичко.

Снимка: btvnovinite.bg

Усещането, че у нас е скъпо идва не от нивото на цените, а от това всъщнст как те се отнасят към доходите, казват икономистите.

„Тогава, когато имате два пъти по-висока цена на една и съща стока в друга държава, но имате пет пъти по-високи доходи – естествено, че покупателната способност там е по-висока“, коментира икономистът Румен Гълабинов.

Според експерти след свитото потребление, заради COVID кризата през миналата година, сега предстои съживяване, което, обаче,  ще бъде съпътствано с инфлация.