Ниската избирателна активност обрече на неуспех референдума в Стара Загора за застрояването на местността Бедечка.

Според окончателните резултати на допитването са гласували 15,42 на сто от избирателите, информират от Общинската избирателна комисия. Общо 22 082 от имащите право на глас 143 172 старозагорци са участвали във вота.

Най-висока беше активността в секциите най-близо до Бедечка, а най-ниска – по селата.

Резултатите не правят референдума валиден, но ще покажат колко от гласувалите старозагорци искат парцела от 400 декара в източната част на града да се превърне в нов квартал и колко – в нов парк.

Кметът на Стара Загора Живко Тодоров каза, че решение за Бедечка ще бъде взето според това кои отговори са повече – тези с „да” или с „не”, защото това щяло да покаже какво искат старозагорци.

В следобедните часове Тодоров отново призова старозагорци да гласуват.

"Един референдум има смисъл когато от него последват управленска решителност, ако някой си мисли, че ще си спести управленската решителност, ще се скрие зад референдума и ще неглижира въпроса, дълбоко греши", коментира анализаторът Първан Симеонов.

Кметът на града обещава да събере страните в спорния казус веднага след допитването и да предложи на собствениците решение.

"Да бъдат обезщетявани със замени също, това е възможно да се случи, но нека да видим резултатите и ще говорим от утре какво решение да вземем", каза кметът Живко Тодоров.

Сигналите за нарушения към Общинската избирателна комисия бяха за бюлетината – че е без кочан, без номер и печат. В секциите обаче не са съгласни.

Започнаха и анализи на слабия вот. Гласуването ще продължи до 20 ч., ако има опашки.

За референдума от общината ще платят близо 200 000 лв. Кметът съобщи, че още във вторник започват разговори със защитниците на „Бедечка” и със собствениците на земята.

Мобилизирана в търсене на решение е цялата общинска администрация, така че казусът „Бедечка” дори и след референдума остава открит.