Доклад от 500 страници, където всяко изречение състав от Наказателния кодекс. Така вицепремиерът и министър на икономиката и индустрията Корнелия Никова от трибуната на Народното събрание коментира одитния доклад на Сметната палата за Държавната консолидационна компания.

Гарантирам ви, че в ДКК е заровена една от най-големите корупции на новото време на България, каза още Нинова.

Тя посочи още, че не може да даде повече детайли от проверката, защото докладът е засекретен целият и е изпратен в прокуратурата. Тя припомни, че на 18 март е обещала да даде повече информация, но в момента той е засекретен и тя не може да го направи.

Затварят устите на тези, които искаме да изнесем истината за корупцията в България по време на управлението на ГЕРБ, се посочва в позицията на Нинова разпространена от пресцентъра на БСП.

Нинова се обърна към депутатите с думите: „Сигурно сте забравили, че вие сте възложили проверка на Сметната палата в Държавната консолидационна компания, това е направено с решение на Народното събрание. Не знам дали знаете, но вие няма да видите резултата от проверката, която сте насрочили. На мен, като принципал и едноличен собственик на капитала на ДКК, също ми се отказва да ми се предостави докладът за резултатите от проверката на Държавната консолидационна компания. Не само това, на мен ми се забранява да говоря за това, което се е случвало вътре, а знам от лицата, които са го получили – това е Съветът на директорите на ДКК, който по закон има право да го получи“.

Лидерът на БСП призова от трибуната председателят на Народното събрание и депутатите да намерят механизъм, така че този доклад да постъпи в секретното деловодство на парламента.

Признавам ви, като министър аз нямам ход, продължи Нинова. „А отгоре на всичко, на този доклад са ми дадени указания да взимам мерки – да завеждам дела, да прекратявам процедури, да обявявам обществени поръчки. Как да го направя, като не можа да го прочета и да видя каква ми е препоръчано. Ако не го направя, ще бъда обвинена в безстопанственост, а ако го направя ще бъда обвинена, че съм прочела доклада и съм нарушила закона“, допълни вицепремиерът.

Това е само един прецедент, представете си още 50 такива случаи в държавата. За какво функционират тези институции в България? За какво функционира Народно събрание, което възлага проверки на Сметната палата? За какво функционира Сметната палата, която прави проверки, за да не може след това изпълнителната власт и парламентът да вземат мерки, отбеляза Нинова.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!