"Правителство на малцинството е възможна формула и е приложима в много европейски държави. Важно е обаче точно какво искаме да свършим в малцинство." Това каза в кулоарите на НС вицепремиерът и министър на икономиката Корнелия Нинова.

За нас актуализацията на бюджета и 22 закона по плана за възстановяване и устойчивост са изключително важни и за сегашния момент, и за следващите десетина години от развитието на България, добави Нинова.

Според нея си заслужава да има опит тези законопроекти да бъдат приети, защото обратното означава избор и липса на парламент.

Ако се случи вотът на недоверие да мине, ще се събере Националният съвет и ще решим какво ще правим, така че нека да оставим времето ще покаже, обясни още лидерът на БСП и вицепремиер в кабинета „Петков“.

Оттук нататък има две посоки - или оцелява кабинетът и събира подкрепа, или нови избори, коментира Георги Свиленски от БСП.

Според него обаче, за да работи парламентът - са нужни повече от 121 гласа

„Вие виждате, че със 134 пак имаше трудности в дадени моменти в парламента. Формите за приемането на бюджета за приемането на помощта за бизнеса, за неща, които законите, които касаят плана за възстановяване и устойчивост  - това са все неща, които нямат, не търпят отлагане“, каза Свиленски.