Лидерът на БСП Корнелия Нинова обвини ГЕРБ и премиера Бойко Борисов, че са умъртвили хиляди животни без причина през 2018 г. заради чумата по дребните преживни животни. От трибуната на Народното събрание тя изчете декларация от името на парламентарната група.

Причина за нейното изказване е окончателно решение на Върховния административен съд, което заключава, че не са изложени обективни факти за наличие на болестта и вземането на крайни мерки за преодоляването ѝ в една от фермите в Ямболско.

„Г-н Борисов, вместо да погалите козичките, ги избихте. Незаконно“, заяви тя и продължи: „Намери се една смела жена (от въпросната ферма) в Болярово която и с наша помощ, се опълчи на беззаконието и не допусна ветеринарите във фермата си. Наказахте я с глоба и заличихте стопанството ѝ от регистрите, смятайки, че така ще заличите проблема на стотици хора в Ямболско“.

По думите ѝ сега е време за отговори, макар и 2 години по-късно.

"Защо излъгахте за чумата по животните в Странджа? Защо ги избихте? Защо заличихте труда на десетки семейства? Защо обезлюдихте района? Защо излъгахте Европа и колко пари се получиха от Европа срещу лъжа", коментира лидерът на левицата.

„(…) Един трябва да отговаря, защото от онова време министрите се смениха. Един е отговорен за тази политика на геноцид в онзи регион – и това е г-н Борисов“, подчерта тя.

Нинова заяви, че ще поиска изслушване на премиера и ще вземе всички стенограми от разговорите в кабинета на председателя на НС. И обясни, че левицата ще помага на всички, които искат да заведат граждански иск.

Земеделският министър Десислава Танева заяви, че БАБХ ще изпълни съдебното решение на ВАС без какъвто и да е коментар. Тя декларира, че обектът ще бъде вписан отново със съответните бройки дребни преживни животни.

В отговора си Танева подчерта обаче, че тогавашната заповед за обявяване на вторично огнище на директора на БАБХ остава в сила и тя не е предмет на настоящото решение на съда.