Замразяване на цената на природния газ и възстановяване на доставките по съществуващите договори с “Газпром”. Около това се обединиха вицепремиера и министър на икономиката Корнелия Нинова и големите работодателски организации след среща у нас.

Според вицепремиера мерки трябва да се вземат бързо, защото в засегнатите сектори от спирането на природния газ оперират над 25 000 предприятия, а в тях работят над 246 000 души.

Снимка: bTV

В това предприятие за здравословни храни в село Горна Росица по-голямата част от производството е на газ. Мениджърите са притеснени, че ако доставките на гориво спрат и към тях, трябва да затворят. И сега печалбите им са свити до 4-5%.

Нинова вижда решението в опит правителството да възстанови разговорите с "Газпром" и доставките по съществуващия договор. Тя предложи още таван на цените на газа или замразяването им. Такова предложение ще бъде внесено от левицата  за разглеждане на извънредно заседание на парламента.

„Да се замразят цените на газа такива, каквито са сега по договора с „Газпром“ и по доставките, които трябваше да получаваме с този договор – разликата, оскъпяването което ще дойде отгоре по алтернативни доставки, да се поеме от държавата“, заяви министърът на икономиката.

„В противен случай ще продължим да потребяваме руски природен газ, но доставян с посредници и търговци. Няма да платим разликата на комисионерите, това трябва да е ясно на българската държава“, добави Добри Митев от Българска стопанска камара.

Според Васил Велев от АИКБ, колкото повече предприятията плащат за ток и газ, толкова по-малко остават за заплати, ако изобщо не спрат работа.

„Нашите членове в момента не знаят какво да правят през май, дали да произвеждат, дали да подписват договори“, заяви Кирил Домусчиев от КРИБ.

Енергийният министър заяви пък, че първо трябва да се запознаем какви са исканията.

„Преди да се обещава нещо би следвало да се прецени наличния ресурс и как може да се реализира“, добави той.

Дори да се намерят алтернативни доставки и трасета това ще струва повече, пресметна Нинова: „Всички прогнози са за между 30-40% ръст на цената.

Бизнесът иска още и компенсациите за скъпия ток да продължат.