„Нито една от партиите в парламента не си говори с другите, надделя партийното его, личният егоизъм и желанието спешно да се отиде на избори, за да спечелят повече гласове“ – така лидерът на БСП Корнелия Нинова обясни пред журналисти неспособността на 45-ия парламент да излъчи правителство. Тя днес върна последния трети проучвателен мандат на президента Румен Радев и така павира пътя към служебен кабинет и предсрочен вот.

„Не говорихме с конкретни имена за служебния кабинет. Оставяме този разговор за по-късно между президента и нас“, подчерта Нинова.

БСП ще решат дали и кого ще изпратят в правителство на Радев след решение на Националния съвет. „Аз не съм нито Бойко Борисов, нито Слави Трифонов, за да информирам обществото какво ще прави партията по „Фейсбук“, подчерта лидерът на левицата.

Нинова призна, че предсрочните избори на 11 юли крият риск от ниска активност. Тя не се ангажира с отговор на въпроса дали след следващия вот ще има работещо правителство, но отбеляза, че социално-икономическата криза се задълбочава, а зимните месеци предстоят. „Това не означава задкулисие и безпринципни сговори на тъмно“, заяви Нинова.

Тя отново призова за обединение около политики и коментира, че в сегашния парламент новите партии не са показали, че са готови за това.