На 6 декември Православната църква чества свети Николай Чудотворец. Народът нарича празника Никулден. Св. Николай е покровител на моретата, езерата и реките, на моряците и рибарите, на семейството и рода.

Той се е родил през 280 г. в Малоазийската провинция Ликия и по времето на император Константин Велики е бил провъзгласен за Мирликийски архиепископ. Взел участие в Първия вселенски Никейски църковен събор. Умира през 325 г.

Името му се слави с извършените от него чудеса при спасяването на кораби и моряци от гибел в морето.

Смята се, че когато е ядосан, светецът причинява бурите и ураганите. Затова на Никулден моряците остават на сушата. Според народните поверия именно Свети Никола носи първия сняг – падащ от дългата му бяла брада, а най-често бялата снежна зима пристига именно след 6 декември.

Имен ден празнуват Николай, Никола, Николета, Николина и техните производни. Освен моряците и рибарите за свой празник го приемат банкерите и търговците. Светецът е покровител на Бургас и днешният ден е почивен за града.

По традиция на празника се събира цялото семейство на трапезата, а тя не се вдига през целия ден. „Варвара вари, Сава пече, Никола иде с голямата лъжица и гости гощава”,  казва народната приказка.

На Никулден на трапезата задължително се слага риба, най-често шаран, пълнен с орехи.

Легенда разказва, че веднъж, когато светецът плувал с лодка в морето, излезлите силни вълни и пробили дъното ѝ. Св. Николай бръкнал с ръка във водата, хванал един шаран и запушил с него пукнатината. Така спасил от удавяне хората в лодката.