Министърът на туризма Марияна Николова заяви, че се предприемат необходимите мерки до германските потребители да достигне информацията, че в България строго се спазват санитарните мерки. Това съобщиха от ведомството след среща на министъра с официален представител за България на германския туроператор „Дер Туристик".

Това става на фона на масови анулации на почивките по Северното Черноморие, след като Германия обяви Варна и Добрич за области с опасно висока заболеваемост. 

Министърът на туризма увери, че всички необходими мерки за ограничаване разпространението на вируса се прилагат в местата за настаняване и заведенията според разпоредбите на здравния министър и предписанията на Министерството на туризма. Според официалните данни по Българското Черноморие разпространението на коронавируса е ограничено и под контрол. Отделни случаи се отчитат в големи градове, които са разположени извън курортите, каза министър Николова.

Германия е приоритетен туристически пазар и партньор на България. Въпреки глобалната пандемия от COVID-19, която засегна целия свят, в страната ни са реализирани близо 39 хил. посещения на германски туристи за периода януари-юни 2020 г., а миналата година те са били над 761 хил., посочи вицепремиерът Марияна Николова.   

Надявам се  с общи усилия да променим ситуацията и да задържим притока на германски туристи, коментира още тя.

Калин Сутев помоли за спешно съдействие от страна на правителството, преди германските власти да вземе окончателното решение за предупреждението.