Има масови анулации на почивките по Северното Черноморие, след като Германия обяви Варна и Добрич за области с опасно висока заболеваемост. 

С тази криза Министерството на туризма ще се бори като предложи промяна в методологията за отчитане на болните. 

Андре Белван е собственик на германска туристическа агенция. Много от клиентите му резервирали почивки през август по нашето Северно Черноморие.

Но след като на 7 август Германия обяви областите Благоевград, Варна и Добрич за рискови зони, те ще трябва да анулират пътуванията си или да се пренасочат към Южното Черноморие.

„Щетите за нас са десетки хиляди евро, но още по-лошо е за българите на място, които се издържат от туризма, защото имаше много резервации“, коментира Белван.
А отказаните резервации вече са налице.

Ситуацията доведе и до спешна среща на министъра на туризма с туроператори.

Една от обсъдените мерки – да се информира по-ясно, че заболеваемостта е предимно в старчески домове и не засяга курортите.

На срещата е обсъжданo още и да се промени методологията за отчитане на случаите с COVID-19, защото немският гражданин вярва на официалните данни, написаха от министерството в прессъобщение.

По-късно обаче след наше запитване от министерството на туризма заявиха, че не са поемали ангажимент за промяна на методологията, защото това е в компетенциите на здравното министерство.

Междувременно министър Николова е изискала данни за епидемичната обстановка в северните черноморски курорти, които да послужат в дипломатическите разговори между Германия и България.