В България заетите в сектор туризъм са 296 хил., предстоят сериозни съкращения. Това каза министърът на туризма Николина Ангелкова по време на заседанието на Комисията по икономическа политика и туризъм, цитирана от „Фокус“.

„В безпрецедентно тежка ситуация се намира туризма. За съжаление в световен мащаб. Ситуацията е такава не само в България. Навсякъде са преустановени пътуванията. Има изключителен спад също и на заявените полети, които обслужват съответно както България и българските летища, така и другите страни. Има безпрецедентно съкращаване на слотове, на дестинации, на персонал по авиокомпаниите“, уточни ресорният министър.

По думите ѝ се очаква около 25% спад на международните пътувания, ако разпространението на заразата продължи повече от два-три месеца. Тя добави, че към днешна дата 73-ма са българите, които трябва да се приберат от екскурзии.

„Надявам се да няма такива безотговорни хора, които при тази международна криза и при тази ситуация да организират екскурзии в чужбина и след това ние да се чудим как да прибираме нашите съграждани обратно в страната. Апелирам към тези български граждани, които все още не разбират ситуацията и искат някъде да организират свое пътуване, наистина да не го правят, защото никой не може да прогнозира как ще се развият събитията утре или другата седмица, за да може да реагираме адекватно“, коментира Ангелкова.

Министърът на туризма заяви, че до вчера 483 български граждани са били на екскурзия в чужбина, всички са се прибрали успешно.