„Дронът най-вероятно е паднал по-навътре в морето и е доплувал до брега. По начина на взривяване си личи, че нещата не са чак толкова страшни“, каза бившият военен министър Николай Свинаров в ефира на bTV.

„Все пак всички специалисти казват, че ако подобен дрон падне на сушата ще се взриви при падането. Това е още един аргумент, че е падал във водата и е доплувал“, посочи той.

„Не бива толкова да ни интересува кой го е произвел. Националната ни сигурност е застрашена и в двата случая“, каза бившият военен министър във връзка с това дали дронът е украински или руски.

„Големият проблем е, че не е намерено решение за противодействие на подобни дронове“, категоричен бе Свинаров.

„При подобен дрон е по-добре да се ползва светлата част на деня, което са направили, но с известно закъснение от 2-3 часа“, коментира бившият военен министър във връзка с критиките, че армията се е забавила с пристигането на място и обезвреждането на боеприпаса.

„Според някои специалисти обсегът на боеприпаса, прикачен към дрона, е между 150 и 300 метра. Тези, които гледаха взрива обаче установиха, че и на 10 метра не достигна нищо от този фугасен взрив. Това обаче не бива да ни успокоява“, посочи той.

Той коментира и кадрите, на които се вижда как един от специалистите или експертите обикаля дрона с цигара.

„Това са специалисти, които биха могли да си дадат сметка, че това не представлява опасност, защото подобен специалист трябва първо да пази живота си и на колегите до него. Това не оправдава действието на служителя, който е направил това. Има си места за пушене и това е добре да се спазва“, каза Свинаров.

По-рано от МВР съобщиха, че във връзка с твърдения, че полицейски служител е пушил цигара в близост до дрона край с. Тюленово във вътрешния периметър около дрона преди и по време на действията по обезвреждане на снаряда полицейски служители не е имало. Ангажиментът на МВР е бил да се обезпечи външния периметър по недопускане на цивилни граждани в близост.