България ще купи нови двигатели за изтребителите МиГ-29, но никога не съм казвал, че ще бъдат купени от Русия. Те ще са руски, но има много много неизползвани двигатели в страните от западна и Източна Европа. Това обяви в предаването „Тази сутрин” министърът на отбраната Николай Ненчев.

Тази година започва купуването на нов вид военни самолети, обяви министърът. По думите му през март ще е ясно към какъв вид самолет или самолети ще се насочи държавата ни. Те ще могат да влязат в употреба след около три години, предупреди Ненечев. Това е дълъг процес, не е като да си купиш автомобил, уточни той.

Военният министър съобщи още, че парламентът ще гласува законова промяна, която ще разреши да охраняваме въздушното си пространство съвместно с други държави от Алианса. Решение за подобно съвместни патрули е взето през 2014 г. в Уелс, напомни министърът.

Той уточни, че неформални разговори за съвместни операции са водени с Белгия, Холандия, Полша, но не и с Турция. По думите му южната ни съседка има достатъчно лични проблеми.

На въпроса прелитат ли нерегламентирано самолети в нашето въздушно пространство, Ненчев отговори, че миналата година два пъти повече се е налагало да вдигаме нашите изтребители при такива казуси. Той обаче отказа да съобщи дали в някой от случаите е имало заплаха за националната ни сигурност.

Той е останал на поста министър въпреки решението на част от Реформаторския блок да излезе в опозиция, защото мнозинството в Блока е решило така. Бил е готов и да си подаде оставката. От разговорите с премиера Бойко Борисов останал с впечатление, че той настоява да го запази като министър.