Съвсем скоро българските военновъздушни сили ще се сдобият с шест нови двигателя за "МиГ 29", обяви в авиобаза "Граф Игнатиево" военният министър Николай Ненчев.

До края на януари ще бъде обявена обществена поръчка за тях.

"Правим всичко възможно и планираме да разширим базата и да обновим ВВС, така че да бъдат в състояние сами да охраняват родното небе", допълни министърът.

Той посочи, че част от мерките за спасяването на ВВС е подписването на втори договор с Полша за поддръжка и модернизация на наличните бойни машини. "Сегашният договор се изпълнява стриктно и в срок, което ме прави оптимист да мисля, че съвсем скоро други три МиГ-29 ще летят с нови двигатели", добави той.

Министър Ненчев изпробва лично самолет с предоставен от Полша двигател
Снимка: БГНЕС

Двойка изтребители МиГ-29 излетяха днес едновременно от авиобазата, за да демонстрират възможностите на предоставените ни от Полша двигатели. Като втори пилот в единия от изтребителите беше и военният министър Николай Ненчев.

До кабината на самолета той беше изпратен лично от премиера Бойко Борисов, който обаче заяви, че би било прекалено и той да започне кръжи в небето с МиГ-а.

Борисов обаче подчерта, че държавата ще направи всичко възможно да откупи обратно авиационния завод, в който освен МиГ-овете да се ремонтират и другите видове самолети на въоръжение у нас.