Войната в Газа, бюджетната рамка на ЕС и нелегалната миграция бяха в основата на разговорите ни с европейските лидери, каза от Брюксел премиерът Николай Денков.

„Имаше пълно единодушие за това, че Израел е брутално нападнат от групировката „Хамас“ и трябва да се защити, но от друга страна, говорихме и за защитата на цивилните в Газа. Голяма част от дискусията беше сведена до това как да се защити Израел и как да се запази живота на цивилното население“, поясни премиерът.

Николай Денков обясни също така, че голямата и сериозна дискусия е била около бюджетната рамка на Евросъюза. Имало четири основни теми в него между които трябвало да се балансира, стана ясно от думите му. В рамките на разговорите били чути всички гледни точки.

„Имаше широк консенсус, че миграцията, войната в Украйна, както и подкрепата при природни бедствие са важни. Трябва само да се намери баланса при разпределянето на средствата“, каза още той.

Премиерът коментира и темата за българската енергетика. Той е категоричен, че ескалирането на тази тема два дни преди изборите не е добра идея.

Според него това е по-скоро предизборна акция, вместо да се потърси трайно решение. Той е категоричен, че не е добре рязко да се махне дерогацията.

„Защитата на външните граници е ключа към разрешаването на проблема с миграцията. Трябва да се търси и сътрудничество с трети страни. На няколко пъти беше посочено, че България се справя много добре с охраната на външната граница“, каза още Николай Денков.

България подкрепя увеличаването на националните вноски към бюджета на общността. „Българската позиция е, че ние предпочитаме този вариант, защото алтернативата е или да няма финансиране на тези проекти, а някои от тях са много важни за нас, като например по темата миграция, защита на външни граници, или да се вземат средства от други програми като кохезионната, общата селскостопанска политика, което ние не искаме да правим. Така че нашата позиция е, че по-добре да бъдат събрани още финансови средства от държавите“, уточни Денков.

Премиерът Николай Денков е в Брюксел, където продължава срещата на върха на 27-те страни членки на общността. Днес лидерите на Европейския съюз ще обсъждат войната в Украйна, миграцията и икономиката.